Rize fındıklı kara lahana dolması nasıl yapılır?
Malzemeler:
* 2 demet kara lahana
* 400 gram fındık içi
* 1 çay bardağı pirinç
* 3 adet soğan
* 1 çay bardağı pirinç
* 3 adet soğan
* 1 tutam maydanoz
* 3 adet kırmızı biber
* 100 gram tereyağı
* 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Öncelikle fındıkları yağsız bir tavada orta ateşte sıkı sık karıştırarak kavurun. Soğumasını bekleyin ve kabuklarını çıkarın. Bir avuç kadar fındığı ayırın ve bir bıçak yardımıyla ince kıyın. üç orta boy soğanı piyazlık doğrayın, 100 gram tere yağında soğan ve fındıklı soğan iyice yumuşayıncaya dek kavurun, üç kaşık maydanoz, tuz ve bir tatlı kaşığı karabiberi üzerine ekleyip ocaktan alın, içine bir çay bardağı sıcak su ve çay bardağı da yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyerek karıştırın.Daha sonra karalahanaları yıkayıp iki dakika kadar haşlayın, lahananın her bir yaprağını orta damarını bir bıçak yardımıyla çıkarın iki uzun dikdörtgen elde edin hazırladığımız fındık harcı lahana yapraklarıyla muska biçiminde sarın, tencereye dizin üzerine kırmızı biber ve ayırdığınız fındık tanelerini koyun, son olarak yağ gezdirin iki bardak kaynamış su katarak yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Sarımsaklı yoğurt tadını güzelleştirecektir. Afiyet olsun.
* 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Öncelikle fındıkları yağsız bir tavada orta ateşte sıkı sık karıştırarak kavurun. Soğumasını bekleyin ve kabuklarını çıkarın. Bir avuç kadar fındığı ayırın ve bir bıçak yardımıyla ince kıyın. üç orta boy soğanı piyazlık doğrayın, 100 gram tere yağında soğan ve fındıklı soğan iyice yumuşayıncaya dek kavurun, üç kaşık maydanoz, tuz ve bir tatlı kaşığı karabiberi üzerine ekleyip ocaktan alın, içine bir çay bardağı sıcak su ve çay bardağı da yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyerek karıştırın.Daha sonra karalahanaları yıkayıp iki dakika kadar haşlayın, lahananın her bir yaprağını orta damarını bir bıçak yardımıyla çıkarın iki uzun dikdörtgen elde edin hazırladığımız fındık harcı lahana yapraklarıyla muska biçiminde sarın, tencereye dizin üzerine kırmızı biber ve ayırdığınız fındık tanelerini koyun, son olarak yağ gezdirin iki bardak kaynamış su katarak yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Sarımsaklı yoğurt tadını güzelleştirecektir. Afiyet olsun.