İstanbul yufkalı pilav nasıl yapılır?
Malzemeler:
* 2,5 su bardağı pirinç
* 1 adet hazır yufka
* 1 adet haşlanmış tavuğun göğsü
* 4,5 su bardağı tavuk suyu veya et suyu
* 3 çorba kaşığı yağ
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 kahve fincanı yeşil fıstık
* 1 çay kaşığı safran
* 2 kahve fincanı badem
* 1 çorba kaşığı tereyağı
Üzeri için;
* Tereyağı
Yapılışı:
Öncelikle badem ile yeşil fıstığı kaynar suda 1 dakika haşlayıp süzdürüp kabuklarını soyunuz. Tavuğu küçük ve kare şeklinde doğrayınız. Bir tavaya tereyağını koyup eritiniz. Badem ve yeşil fıstığı koyup karıştırarak hafif sarartınız. Sonra tavuğu ekleyip 1 kere karıştırınız ve ateşten alınız. Pirinci temizleyip bir tencereye koyarak üzerini 4 parmak kapatıncaya kadar ılık su ile doldurup içine 2 çorba kaşığı tuz koyunuz ve karıştırıp 2 saat suyun içinde bekletiniz. Aynı tencerede pirinci karıştırarak 4-5 defa suyunu süzdürüp yıkayınız ve süzgeç yardımı ile suyunu süzdürünüz. Bir tencereye yağı koyup, kızartınız. Pirinci ilâve ederken orta ateşte bir kevgirle altüst karıştırarak 4 dakika kadar kavurunuz. Sonra tuzunu ve kaynar olarak et suyuna safranı ilâve ederek 4 dakika kuvvetli ateşte kavurup 1 kere karıştırdıktan sonra kapağını kapatarak fırında veya ağır ateşte 15-20 dakika pişiriniz. Hazırladığınız pilava bademli harcı ilâve ediniz. 15 dakika dinlendirip karıştırınız. Çukur, ateşe dayanıklı bir kabın içini yağlayınız. 1 adet yufkayı masaya örtü örter gibi kenarlarından taşırarak kabın içine yatırmadan yayınız. Yırtılan kısım olursa yırtık yere bir parça yufka koyunuz. Yufka ile kaplı kabın içine pilavı koyup kenarlarından sarkan yufkalarla pilavın üstünü kapatınız.
Üzerini tereyağı ile yağlayarak fırına sürerek orta hararette alt ve üstünü kızartınız. Sonra alt ve üst çevirerek servis yapınız. Afiyet olsun.
0 Yorumlar