Malzemeler:
10 kg toz şeker5 kg su
2 kg un
Kış için:
2 gr krem tartar
Yaz için:
Kış için:
2 gr krem tartar
Yaz için:
1/2 fincan suda eritilmiş limon tuzu
1 kg turyağ
Kakaolu Pişmaniye için:
1 kg turyağ
Kakaolu Pişmaniye için:
1/ 2 kg kakao
Çilekli pişmaniye için:
Çilekli pişmaniye için:
½ kahve fincanı çilek şurubu
Evde pişmaniye yapılışı: Öncelikle şekerli su yuvarlak bakır bir kazana konur. Altından kuvvetlice ısı verilir. tahta kaşık ile ara sıra karıştırılır. 5-10 dakika sonra suyla açılmış krem tartar veya limon tuzu katılır. Şurubun koyuluğunu saptamak için içerisine şurup termometresi batırılır. Çilekli pişmaniye yapılırken, krem tartarla birlikte çilek şurubu da konur. Termometre 155 dereceyi gösterince veya soğuk suya damlatıldığında sert bir uzama yapıyorsa, şurup üzeri hafifçe yağlanmış bir havuza boşaltılır. Hafifdonmaya başlarken ağda şurubu toplanır. Yavaş yavaş uzatılarak üst üste katlanır. Diğer taraftan unla yağ kavrularak sarartılır. 1 dolu kepçe alınır, 100-110 cm çapındaki yuvarlak ve ortası çukurca bir bakır tepsiye boşaltılır. Ilık hale gelince kol kalınlığında yuvarlanmış ağda konur. Tepsinin etrafına 4 tecrübeli kişi geçer. Her şahıs iki eliyle şurup hamurunu kendine doğru çeker büyütür. Yuvarlakhamur ikiye katlanıp üst üste getirilir. 25-28 devir sonunda pişmaniye 5-10dakika tepside yayılı bekletilir. Ara sıra alt üst edilir. Nemi uçtuktan sonra kopartılır.
Evde pişmaniye yapılışı: Öncelikle şekerli su yuvarlak bakır bir kazana konur. Altından kuvvetlice ısı verilir. tahta kaşık ile ara sıra karıştırılır. 5-10 dakika sonra suyla açılmış krem tartar veya limon tuzu katılır. Şurubun koyuluğunu saptamak için içerisine şurup termometresi batırılır. Çilekli pişmaniye yapılırken, krem tartarla birlikte çilek şurubu da konur. Termometre 155 dereceyi gösterince veya soğuk suya damlatıldığında sert bir uzama yapıyorsa, şurup üzeri hafifçe yağlanmış bir havuza boşaltılır. Hafifdonmaya başlarken ağda şurubu toplanır. Yavaş yavaş uzatılarak üst üste katlanır. Diğer taraftan unla yağ kavrularak sarartılır. 1 dolu kepçe alınır, 100-110 cm çapındaki yuvarlak ve ortası çukurca bir bakır tepsiye boşaltılır. Ilık hale gelince kol kalınlığında yuvarlanmış ağda konur. Tepsinin etrafına 4 tecrübeli kişi geçer. Her şahıs iki eliyle şurup hamurunu kendine doğru çeker büyütür. Yuvarlakhamur ikiye katlanıp üst üste getirilir. 25-28 devir sonunda pişmaniye 5-10dakika tepside yayılı bekletilir. Ara sıra alt üst edilir. Nemi uçtuktan sonra kopartılır.
0 Yorumlar