Meşhur Artvin Yöresi Gerçek Çağ Döneri (Kebabı) Tarifi

Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Servisi, yine yöreye özgü lavaş ekmeği ile beraber yapılır. Birçok yerde, yanlış olarak 'çağ kebabı' şeklinde telaffuz edilmektedir.
Malzemeler;
1 adet kuzu budu (sinirleri alınmış ve yağsız) 
1 adet soğan  
Domates
Yeşil biber 
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı: İlk olarak yağı ve siniri ayıklanmış kuzu budundan parmak kalınlığında yapraklar kesilir. Tuz, karabiber ve yemeklik doğranmış soğan karıştırılır ve etler hazırlanan bu terbiyenin içinde bir gün bekletilir. Terbiyelenen yaprak halindeki etler şişe takılır ve yatay haldeyken ateşte çevire çevire kızartılır. Pişen kısımlardan dönerde olduğu gibi ince bir tabaka şeklinde parçalar kesilir ve Çağ dönerine mahsus küçük şişlere takılarak lavaş ekmeğinin üzerinde servis edilir. Ateşte pişmiş biber, domates ve kuru soğan ile süslenir. Afiyet olsun.
Not: Gerçek Artvin çağ döner (kebap) terbiye edilirken yoğurt kullanılmaz. Etin tadını değiştireceği için Artvinliler bu konuda son derece hassastır.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Artvin çağ döneri malzemelere bakarsak çok basit gözüken bir döner türü, yalnız herkes ayarını iyi tutturamaz, Artvin çağ döneri hazırlarken düz ete soğan, tuz, karabiber konulur bütün bu malzemeleri karıştırıp 1 gün bekletmemiz gerekir, Artvin çağ döneri pişirme olayı bittikten sonra artık süslemesi size kalmış, bizim burada biz direk soğan ve çağ döneri sek yeriz, belki arada gıdım ekmekte kullanırız, yoksa ekmektir domatestir her şey tadını bozar, birtek soğanla tadı dahada güzelleşir, buda benden ufak bir tüyo olsun size, ayrıca meşhur Artvin çağ dönerinin esas sahibinin(Artvin'in) adını yazarak paylaşımınızı yaptığınız içinde ayrıca teşekkür ederim...

    YanıtlaSil