Çankırı yöresi cızlaması hafta sonu uzun kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olmaya aday. Kahvaltıda beyaz ekmek tüketmektense evde kendi yaptığınız cızlamayı tüketmeniz çok daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Ayrıca evde yapılan döner gibi yemeklerde de cızlamanın arasını bıçakla açıp et döner, biber, soğan yerleştirip ev yapımı ekmek arası döner de yapabilirsiniz. Çankırı cızlaması olarak bilinen bu hamur işi lezzetin kalorisi yüksek olduğundan tüketirken dikkat etmenizde fayda var.
Malzemeler:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı beyaz peynir
- Maydanoz
- 1 küçük paket yaş maya
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Ilık su
Hazırlanışı:
Öncelikle mayayı, tuzu, şekeri karıştırıp bir su bardağı ılık su koyarak iyice ezilir. 5-10 dakika mayalanması için beklenir. Bir tencereye un konur, ortasına mayayı koyup tekrar 1 su bardak ılık su dökerek elle yumuşak hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurulur. Kapak örtülüp hamur mayalanmaya bırakılır sonrasında hamur kabarınca tekrar çırpılır.
Teflon tavaya tereyağ sürüp bu hamurdan bir kepçe dökülüp tavayı sallayarak her tarafa hamur yayılır daha sonra altı hafif pembeleşince hamur düz bir yere ters çevrilir. Hemen sıcakken peynirli iç koyup rulo şeklinde servis tabağına dizilir. Hamur bitinceye kadar bu işleme devam edilir. Afiyet olsun.
0 Yorumlar