Gümüşhane Kolay Siron Yemeği Tarifi

Gümüşhane siron yemeği nasıl yapılır? Yiyenlerde ilk kez mantı yemiş kadar hayranlık uyandıran Gümüşhane yöresine has bir lezzettir siron. Aslında tür olarak da mantıya hayli benzer. Siron yemeğinin hazırlanışı ne çok zor ne de kolaydır. Eğer daha önce hiç yufka ile yapılan yemeklerle tecrübeniz yoksa birkaç pratikten sonra sevdiklerinizi hayran bırakan bir lezzeti yapabiliyor olacaksınız. Gerçek Gümüşhane siron yemeğinin tarifindeki malzemeler aşağıdaki gibidir. Ekstra koyulanlar kişilerin damak tadına göre kabul edilebilir ama yörede yapılan tam olarak aşağıda verdiğimiz tariftir.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı tereyağı 
  • 3 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber
  • 1 su bardağı et suyu ya da tavuk suyu 

Hazırlanışı:
İlk olarak yufkaları teker teker açıp rulo şeklinde sıkıca sarın. Tepsiye yan yana dizin. Fırını 200 dereceye getirip üzeri kızarıncaya dek pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı gezdirip sıcak et suyunu döküp 5 dakika daha fırında pişirin. Yoğurda sarımsakları rendeleyin, karıştırıp servis tabağına aldığınız kızarmış yufkalara paylaştırın. Bir çorba kaşığı tereyağını eritip içine pul biber ekleyip yakın ve servis yapmadan önce üzerine sos olarak dökün. Afiyet olsun.