Klasik Meyveli Aşure Tarifi

Klasik aşure nasıl yapılır?
Malzemeler:
1 kg aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
8 su bardağı toz şeker
200 gram çekirdeksiz sarı kuru üzüm
1 avuç badem
4-5 adet incir
4-5 adet kayısı
200 gram ceviz içi
250 gram fındık
250 gram fıstık
Yarım çay bardağı susam
5-6 adet karanfil
Nar içi
Toz tarçın
Klasik aşure yapılışı: Akşamdan, buğday, fasulye ve nohut ayıklanıp yıkanır. Ayrı ayrı ıslatılır. Buğday düdüklü tencerede 10 dakika kaynatılır. Sonra dinlenmeye bırakılır. Fasulye, nohut, üzüm, fındık, fıstık, badem ayrı ayrı haşlanır. Haşlanan bademin ve fıstığın kabukları soyulur.Dinlenmeye alınan buğdaylar tahta kaşık yardımı ile ezilir. Büyükçe bir tencereye 3 litre kadar sıcak suya buğday, nohut, fasulye koyularak kaynatılır. Başka bir tencerede 1 litre suda şekeri eritin. Diğer tenceredekileri 15-20 dakika kaynattıktan sonra  karışıma şeker, kuru üzüm, badem, fındık, fıstık katılır. Kıvama gelene kadar 15-20 dakika daha kaynatılır. Daha sonra incir ve kayısı da eklenir ve kaynatmaya devam edilir. Koyulaşınca ateşten alınır ve süslemeye geçilir. Aşurenin içine karanfil ve susam eklenir karıştırılır. Ceviz içi, nar, toz tarçın  veya hindistan cevizi ile süslenir. Afiyet olsun

Yorum Gönder

0 Yorumlar