Mercimek Köftesi Tarifi (Özel)


Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
1 litre su
1 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
Dilediğiniz miktarda pul biber
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
Marul veya roka
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. tencerenin kapağını aralık bırakın. Mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. (bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur. İnce bulguru derin ve yayvan bir kaba alın. Üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın. kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin. Bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. Biber salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. Karabiberi ve dilediğiniz kadar pul biberi de ekleyip karıştırın. en son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın. Bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın. 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. bunları bir kenara koyun. Derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun. (köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. (elips veya çiğ köfte şekli olabilir) Servis tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin. Servise hazırdır. Afiyet olsun.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Zeynek Günay6 Nisan 2013 00:07

    Mercimek köftesine bayılıyorum. Mercimek köftesinin en güzel yanlarından biri de hafif olması bu yüzden istediğim kadar yiyebiliyorum :))

    YanıtlaSil