2 su bardağı ince bulgur
1 litre su
1 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
Dilediğiniz miktarda pul biber
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
Marul veya roka
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. tencerenin
kapağını aralık bırakın. Mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar
kaynatın. (bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur. İnce bulguru derin ve
yayvan bir kaba alın. Üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın. kabın üzerini
alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin. Bu
arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı
ile soğanları öldürün. Biber salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını
ekleyin. Karabiberi ve dilediğiniz kadar pul biberi de ekleyip karıştırın. en
son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın. Bu karışımı
bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini
tekrar kapatın. 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. bir demet maydanozu da
aynı şekilde yıkayıp kıyın. bunları bir kenara koyun. Derin kaptaki
karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun.
yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha
yoğurun. (köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu
çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp
avucunuzun içinde şekil verin. (elips veya çiğ köfte şekli olabilir) Servis
tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin. Servise
hazırdır. Afiyet olsun.
1 Yorumlar
Mercimek köftesine bayılıyorum. Mercimek köftesinin en güzel yanlarından biri de hafif olması bu yüzden istediğim kadar yiyebiliyorum :))
YanıtlaSil