
6 litre bardak su
3 bardak toz şeker
250 gram aşurelik buğday
1,5 fincan pirinç
100 gram ceviz içi
100 gram kuru kayısı
100 gram çekirdeksiz kuru üzüm
100 gram incir
50 gram kuru fasulye
50 gram kuru bakla
50 gram nohut
25 gram çam fıstığı
100 gram iç badem
25 gram kuş üzümü
750 ml süt
1 fincan gül suyu
Hazırlanışı:
Büyükçe bir tencereye buğday, pirinç ve su koyduktan sonra bir gün bekletilir. Ertesi gün tenceredeki su alınır ve ölçülere göre yeniden su koyulur. Yaklaşık olarak 6 saat pişirilir. Süzgeç yardımı ile süzülür. Buğday ve pirinçlerin üzerine kaşıkla bastırarak elekten geçenler bir kaba alınır, elekte kalanlar atılır. Elekten geçenlerin özlü suyunun yaklaşık olarak 12-13 bardak gelmesi gerekir. Bu kadar çıkmazsa su eklenir ve büyükçe bir tencereye alınır. Toz şeker ve süt ilave ederek orta ısıda karıştırılarak şeker eritilir ve iki taşım kadar kaynatılır. Bir gece önceden suya yatırılmış ve haşlanmış kuru fasulye, kuru bakla, nohut, ayıklanıp yıkanmış çekirdeksiz üzüm, kuş üzümü, minik minik doğranmış kuru kayısı, doğranmış kuru incir, çam fıstığı, iç kabukları kaynatılarak ayıklanmış iç badem, iç ceviz ve gül suyu ilave edilerek 15-20 dakika kadar kaynatılır. Sonrasında tencere ateşten alınır aşure kaselere alınır. Soğuduktan sonra üstlerine nar taneleri, badem, ceviz, antep fıstığı ve fındıkla süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Servis önerisi: Dilerseniz aşureyi sıcak olarak ta servis edebilirsiniz.
0 Yorumlar