Osmanlı Mutfağında Fırında Sütlaç Tarifi

Fırında sütlaç hepimizin çok yakından tanıdığı nefis hafif bir sütlü tatlı. Osmanlı mutfağında da çokça tanınan bu leziz tatlının tarifi, günümüze kadar pek çok başkalaşım geçirdi. Bu tarifimizde geçmişe dönerek Osmanlı mutfağındaki halini geçmişten günümüze sizler için taşıdık. Tabi o dönemlerde vanilya bu tatlıda bulunmuyordu. Onun yerine, özellikle 19. yüzyıldan sonra vanilya bitkisinin özütü kullanılmaya başlandı. Biz de bunu daha lezzetli bulduğumuz için tarifimizde vanilya olarak aldık. Dileyen, bulabilen takipçilerimiz doğal vanilya bitkisi özütü de kullanabilir.
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 paket vanilya
Hazırlanışı:
Öncelikle pirinç yıkanıp bir bardak su ile iyice haşlanır. (suyunu çekmelidir.) Süt ve şeker konulur ve 10 dakika pişirilir. Daha sonra nişasta ve yumurta sarısı yarım bardaktan az su ile güzelce ezilir. Kaynamakta olan sütlaçtan birkaç kaşık alıp, alıştırma yapılır. Sonra sütlaca katılıp karıştırılır. Ateşten alındıktan sonra vanilya konur. Ateşe dayanıklı kaselere boşaltılır. İçinde biraz su bulunan tepsiye dizilip fırında üstleri kızartılır. (sıcaklık üstten gelmelidir.) Kızarmış .sütlaçların üzeri, kurumaması için bir tepsi ile örtülerek soğutulur. Servise hazırdır. Afiyet olsun.
Not: sade sütlaç, yumurta kullanmadan yapılır. O zaman sütlaç fırınlanmaz; üzerine tarçın serpilir

Osmanlı Fırında Sütlaç nasıl yapılır

Yorum Gönder

0 Yorumlar