Boza Nasıl Yapılır?

Özellikle kış aylarında pencere kenarında karın yağışını seyrederken içilecek tek bir şey var; sıcacık boza ve yanında da taze leblebi. Peki bu güzel lezzet, boza, nasıl yapılır? Pek çok kişinin düşündüğünün aksine boza malzemeleri herkesin evinde bulunan şeyler. Önemli olan elinizin pratik olması ve malzemeleri tam gerektiği kadar pişirmek, hazırlamak. Sonrası ev yapımı boza ile sıcak yuvanızda geçireceğiniz mutlu anlardan ibaret.
Malzemeler:
  • 2 bardak bulgur
  • 20 bardak su
  • 2 çorba kaşığı tarçın
  • 1/2 bardak yoğurt
  • 1/2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2.5 çorba kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1/2 çorba kaşığı vanilya
Yapılışı:
Bulguru büyükçe bir tencereye koyup 11 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece dinlendirin. Kısık ateşte 2 saat kadar pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun. Süzgecin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun. Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.

Ateşten çekip içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilınca içine yoğurt katın. Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin. Mayalı karışımı ezilmiş bulgura katıp oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın. Tarçınla servis yapın. Afiyet olsun.
boza tarifi

Yorum Gönder

0 Yorumlar